החיפוש שלי אחר וניל בכלל התחיל מעוגות במיקרוגל. אלו הפשוטות, בספלים – דקה וחצי ויש לכם עוגה. מושלם לסטודנטים. רציתי לחקור את המתכונים שיש ברשת ולפרסם פוסט, וכל המתכונים דרשו וניל. אין בעיה, השותפה אישרה לי הרי להשתמש בתמצית הוניל שלה. אבל כבר אחרי שימוש ראשון הבנתי שזה לא פיתרון – שכן הבקבוקונים האלו קטנטנים, ואני הרי לא רוצה לגמור לה את הכל.

אז החלטתי שאני מכינה לעצמי תמצית וניל ביתית. כמה בירורים, והרכבתי רשימת קניות קצרה:

1. מקלות וניל

2. וודקה איכותית

זה הכל. פשוט, לא? כנראה שלא.

בעדן טבע מרקט מקל בודד עלה תשעה שקלים. תשעה. אמרתי לעצמי שאנסה את מזלי בשוק, ושם מצאתי ב-15 ש"ח לצנצנונת של שתי מקלות.

התלבטתי ובסוף החלטתי שלפני שאעשה מעשים קיצוניים, אלך לחברי הטובEbay . חיפוש קצרצר ובררני של וניל שגם מתהדר במשלוח חינם ומצאתי מוכר צרפתי שהציע חבילה של 30 מקלות וניל ממדגסקר ב-11.79 דולר. זה קצת פחות מ-45 ש"ח. פחות משקל וחצי למקל – שביעית מהמחיר שראיתי בשוק.

כעבור שישה ימים, קיבלתי מעטפה שמנמנה ומרופדת שהכילה אריזת וואקום שהכילה מקלות שומניים וריחניים להחריד. 10 חילקתי, 14 הכנסתי לבקבוק של חצי ליטר סמירנוף שרכשתי מהשותפה, בדרכם להיות תמצית הוניל הנכספת, ושישה נותרו אצלי לבינתיים.

זה מרגיז, פערי המחיר המזעזעים האלו ולכן אני שמחה להראות כאן את האופציה האחרת. המוכר ממנו קניתי נקרא  comptoire-de-la-vanille  וכפי שתיארתי מניסיוני המקלות שהוא מוכר איכותיים מאוד והוא פשוט מצוין, אפילו שיש לו פחות מ-1000 תגובות. צעיר יחסית. באופן כללי, אני משתדלת לקנות מהמוכרים עם כמות התגובות המקסימלית, אבל משום מה הייתה לי תחושה טובה. כמו כן, אני ממליצה לא לקנות ממוכרים עם פחות מ-99.5% תגובות חיוביות אם יש אלטרנטיבות.

לכל התוהים "האם זה חוקי?" התשובה היא – כן. אחרי מעט נבירה נראה שבהחלט מותר לייבא בייבוא אישי גם מוצרים מן הצומח, אבל כדאי לדעת את ההגבלות. ישנם מוצרים צמחיים שונים שרק צריכים "תעודת מקור" – תעודה שהנפיק בארץ המקור גורם שהכיר בו המנהל, המעידה על מקור הטובין שבמשלוח" (מתוך תקנות הגנת הצומח, התשס"ט).

המוצרים הם:

· פירות מיובשים, ירקות מיובשים ותבלינים מיובשים

· פרחים, עלים וענפים מיובשים לחליטה

· גרעינים יבשים למאכל, למספוא ולשמן, למעט גרעיני כותנה

· מוצרי עץ ואדני רכבת, למעט בולי עץ, קליפות עץ ושבבי עץ

· אגוזים למאכל בלא קליפה, למעט אגוזי אדמה ואגוזי פקאן

· אתרוג אחד לשימוש עצמי לצורכי דת

וניל עובר אי אלו תהליכים עד שהוא הופך למקלות אותם אנחנו מכירים, ביניהם ייבוש. כך שלמיטב הבנתי, הוא בהחלט נופל בקטגוריות הנ"ל.

אני מודה שטרחתי לבדוק את כל זה רק למטרות כתיבת הפוסט, אני פשוט קיבלתי מעטפה רגילה 🙂

בכל מקרה, עכשיו כשיש לכם וניל – מה לעשות איתו? מן הסתם אפשר להשתמש בו כפשוטו, בעוגות וכו. אפשר להכין ממנו תמצית כפי שאני עושה. לדעתי זה גם ממש מגניב לכשלעצמו וגם טוב כמתנה פוטנציאלית חביבה וצנועה. כמובן, העניין גם חוסך לא מעט כסף – תמצית וניל תעשייתית זה לא עסק זול, ומחירי בקבוקונים נוטים לנוע מ-25 ש"ח והלאה.

האינטרנט שוצף מתכונים, את רוב ההשראה שאבתי מפיית העוגיות המצויינת(עברית זה כיף!) ומסוג של בלוג ביקורות וניל ומידע מפורט עד עונג (מידע בכמויות מסחריות זה כיף!). אני החלטתי ללכת על כמות מקלות הוניל המחמירה יותר שמצאתי – 7-8 מקלות לכל 250 מ"ל אלכוהול. וודקה היא האלכוהול המומלץ על פי כל, הדעות חלוקות לגבי האיכות הנדרשת.

יש כאלו שאומרים לחרוץ ולפתוח את המקלות, יש כאלו שמרוקנים את תוכן מקל הוניל לתוך הבקבוק לפני שהם מכניבים גם את המקלות עצמם פנימה, יש כאלו שקוצצים את המקלות בנוסף. אני די שפוטה של אסתטיקה ועל כן פשוט חרצתי אותם. כל המתכונים בלבלו אותי אז שכחתי לפתוח אותם גם כן, אבל זו כבר באמת פשוט טעות. בכל מקרה, אני משערת שזה יעבוד בכל מקרה. האלכוהול יפרק את הוניל, אולי זה פשוט ייקח קצת יותר זמן. אחרי פחות מיומיים הבקבוק כבר החל להראות בצבוצי צבע אדמדמים. אני מודה, זה די ריגש אותי.

לגבי הבקבוק – אני פשוט הכנסתי הכל לבקבוק של הוודקה. יש בקבוקים שלא נותנים לך לעשות את זה. אם אתם משתמשים בבקבוק אחר, דאגו שהוא נסגר היטב. המהדרין גם יבחרו בקבוק כהה, כדי להגן על התמצית מהשמש. אני פשוט שמתי את העסק בכוורת ספרים חשוכה.

יש המעקרים את כל הכלים לפני השימוש. אפשר לעשות את זה די בקלות עם מים רותחים.

לגבי זמן – כל המרבה הרי זה משובח. רוב המקומות מדברים על חודשים לכל הפחות. הבלוג המפורט להדהים מדבר על חצי שנה והלאה ואני די סומכת עליו ומקווה שאצליח להאזר בסבלנות ולא להתחיל לפתוח את הבקבוק ולבדוק כל שני וחמישי…

אגב, גם אם האריזות הריקות של מקלות הוניל שלכם וגם עם מקלות וניל משומשים אפשר להכין סוכר ונילין. נתקלתי בעיקר בהוראות של סגירת סוכר באריזות או יחד עם המקלות, אבל שמעתי שיש הטוחנים יחד סוכר ומקלות. עוד חזון למועד.

בינתיים, הזמנתי גם תה מסין. ייקח זמן מה עד שאקבל את המשלוח, כך שנחכה ונראה. אם יש לכם הצעות, רעיונות, תהיות – אל תהססו, וכתבו כאן או בדף הפייסבוק של הבלוג.

9 comments on “וניל ברשת”

    • יש המון תה ברשת, אני הזמנתי מארז של פקעות רנדומליות שנפתחות לפרחים בקנקן. אמרתי לעצמי שלכל הפחות, זה יהיה יפה 🙂

      http://www.ebay.com/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=230474670852#ht_5832wt_1110

      אני ממליצה בחום לחכות בסבלנות, אני בהחלט אעדכן אם הקנייה הייתה שווה – ההזמנה נשלחה אליי לפני קצת פחות משבועיים וזמן ההמתנה המוצהר הוא בין ארבעה לשישה שבועות כך שזה עשוי לקחת קצת זמן. מה שכן, עד כה המוכר היה אדיב ומקצועי מאוד, ומהביקורות החיוביות הרבות אני בספק שאתאכזב.

  1. הי!
    לא ממש הבנתי: לפי החוק, אם אני מזמינה מקלות וניל מחו"ל הם חייבים לבוא עם תעודות? האיש שקנית ממנו וניל צירף כאלה, או שצריך לבקש?

    • תראי, כמו שציינתי – הוניל שלי ספציפית הוזמן והגיע לפני שביררתי את הסוגייה הנ"ל, במעטפה היישר לביתי. הנקודה שלי הייתה שבניגוד למקובל, להזמין מוצרי מזון אינו באופן חד משמעי מסוכן ואו לא חוקי. אבל – לא מצאתי פירוט מעבר לנ"ל לגבי התעודה הדרושה. לפי הכתוב, אפשר להבין שפשוט אפשר לבקש מהמוכר איזה מסמך רשמי כלשהו על המוצר. נניח, לפי מה שכתוב גם קבלה יכולה לענות על ההגדרות שמצוינות שם אם היא מפורטת מספיק, לא? אני מודה שנכון לעכשיו אני לא חושבת שארים טלפון למשרד החקלאות לברר את הכל לפרטי פרטים, אבל אם את מגלה משהו חדש אשמח לשמוע 🙂

השאר תגובה