יש מאכלים שהם יותר ממאכלים. יש טעמים וריחות שנצרבים בזיכרון ומקבלים משמעות נוספת. אווירה שלמה בעוגיה אחת. כאלו הן העוגיות האלו, שמלוות אותי כל פורים מאז שאני זוכרת את עצמי, במסיבות הפורים שליזו, דודתה של אימי, עורכת. עוגיות יין בציפוי סוכר, עם סוכריות צבעוניות וכסופות ובשלל חיתוכים.

galletesmall-5714

את המתכון השגתי לפני שנים רבות, בעודי אופה צעירה, שטרם נכוותה משלל הכוויות שתנורים יזמנו לחיה. במחברת פרחונית, לצד איורים שמבהירים את וו המיקסר הרצוי וחום התנור, התחלתי לכתוב מתכונים – המחברת הזאת מלווה אותי עד היום, וכשהייתי בערך בת 10, באחת ממסיבות הפורים ניגשתי וביקשתי את המתכון לעוגיות האלו. דודה של אמא שלי, פרנו, שאם זכרוני אינו מטעיני היה אדם שאהב להתבדח, הכתיב לי את המתכון, ובכותרת הטעים "גלט של טוטו פרנו". הוא נפטר לפני שנים, וגם הסיפור הזה והזיכרונות ממנו נכנסו לעוגיות. פשוטות להכנה, לא מאוד מתוקות -מעט מזכירות עוגיות של פסח אבל טעימות הרבה יותר. מצופות מרנג שמתייבש בטמפרטורת החדר ונותן את המגע המתוק הדרוש. ברגע שהקרם מכסה את העוגיה, השילוב של הריחות הופך לריח קסום – ריח של פורים. פשוט כך. ופורים הוא אחד החגים האהובים עליי. חלק ממני רצה לשמור את הקסם לעצמי, אבל ממילא החוויה היא חלק מהקסם, ובכל מקרה יש קסמים שראוי לחלוק עם אחרים. אז כחלק מהפינה השנתית לעידוד משלוחי מנות, אני מביאה לכם מתכון לעוגיות, וקצת מהסיפור. מקווה שאלו יגרמו לכם ולו חלק מההנאה שהם גורמים לי.

galletesmall-2013
גרסת 2013

גלט של טוטו פרנו

 

רכיבים

חצי קילו קמח

200 גרם חמאה או מרגרינה (במחברת כל המתכונים כתובים במרגרינה, שכבר לא נכנסת לי לבית. אבל היינו דתיים, וזה היה רלוונטי פעם)

כוס יין לבן לבישול

שקית אבקת אפיה

100 גרם סוכר

 

לציפוי

חלבון מביצה אחת

חצי כוס סוכר

 

אופן ההכנה:

מערבבים את כל חומרי הבצק מלבד היין. מוסיפים את היין, מערבבים עוד. מתקבל בצק גמיש וכיפי. מרדדים על משטח מקומח לעובי של כחצי ס"מ, וקורצים צורות ועיגולים לרוב. הדרך הנוחה ביותר היא לקרוץ בעזרת כוסות, ואני ממליצה באופן כללי שהצורות לא יהיו קטנות יותר מגודל של שפת כוס ממוצעת, ושכולן יהיו בערך בגודל דומה (דומות זו לזו) בשביל אחידות אפייה.

מניחים על נייר אפייה\תבנית משומנת ומכניסים לתנור בחום 180 מעלות, לכ-20 דקות. העוגיות מזהיבות קלות, אני אישית אוהבת אותן כשהן עוד רכות בתחתית ולא קשות לגמרי (אבל חלקן העליון כן קשה) מומלץ מאוד לטעום אחת. כדי לבדוק. כן, ברור שכדי לבדוק. אום נום נום.

מכינים את הציפוי – מקציפים את החלבונים לקרם יציב, מוסיפים את הסוכר בהדרגה תוך הקצפה. לחוששי הביצים החיות שביניכם, או סתם לאלו המעדיפים להכין מרנג בצורה אחרת – כל מרנג אמור לעבוד כאן. אני נוהגת להכין במשלוחי המנות שלי גם מרציפן ביתי, אז נוח לי להכין מרנג עם סירופ סוכר (יוצא קצת מבריק, ויותר חלק). כי כבר יש סיר ייעודי לסירופ. כאמור, הכל עובד. בתמונות ברוב הפוסט קצת התבלבלתי ופשוט ערבבתי את הסוכר עם החלבון על ההתחלה. כמו שאתם רואים, רואים קצת סוכר. ושוב, מבחינת טעם – הכל עובד.

כשהעוגיות מצטננות, מצפים אותן בעזרת סכין בקרם, מפזרים סוכריות עם רוצים, ומשאירים בחוץ להתייבש. ביום חמים, זה לוקח כמה שעות.

galletesmall-5697

פורים שמח! מקווה לראותכם באירוע החלפת משלוחי המנות של עוגיו.נט, בו אהיה גם השנה. לפוסטים הקודמים בנושא פורים – טיפים למשלוחי מנות וכו – אתם מוזמנים להיכנס לתגית הרלוונטית.

5 comments on “גלט של טוטו פרנו – עוגיות פורים משפחתיות”

  1. אצלינו קוראים להן "גלט בלאנש"(עוגיה לבנה,והיא מסורתית רק לפורים…..איזה כייף שעוד אנשים נהנים ממנה..אנחנו מחכים לה כל השנה!!

    • איזה יופי לשמוע! ספרי לי איך יצא 🙂 אני מתכוונת להעלות עדכונים אחרי החג למתכון הזה, אמא שלי נחושה בדעתה לשפץ אותו (למרות שלדעתי הוא נפלא כמות שהוא) ויהיה מעניין לראות מה יוצא אחרי האפייה השנתית.

השאר תגובה